Tijdens de Dutch Design Week Tours op 22 en 24 oktober werd duidelijk dat de open blik van een ontwerper ons leert om op een andere manier te kijken naar de uitdagingen rondom klimaatverandering. Deelnemers van de Klimaatmissie Eindhoven-Helmond startten de Thriving Planet-tours bij Brainport Development met een heerlijke netwerklunch, bereid door Eylien van Let’s Explore Food. “De volledige vegan lunch, die er ook nog eens prachtig uitzag, gaf betekenis aan de start van onze dag. Het was extra bijzonder dat Eylien dit voor ons gemaakt had,” aldus John Otten van Otten Imagineering.
De lunch bood de kans om elkaar te leren kennen en ideeën uit te wisselen. Tijdens het plenaire gedeelte vertelden wethouders Arno Bonte (Helmond) en Saskia Lammers (Eindhoven) op dinsdag 22 oktober over het belang van de Klimaatmissie en de kracht van design hierbij. Donderdag 24 oktober deelde wethouder Mieke Verhees (Eindhoven) wat over de regionale bouwopgaven en hoe belangrijk duurzaamheid daarbij is.
Inspiratie op de fiets
Daarna was het tijd om op de fiets te stappen om diverse designers te bezoeken. We bezochten AtelierNL waar rivierklei uit het Meanderende Maas-project is afgegraven tijdens rivierverruiming en dijkversterking. Deze klei wordt o.a. omgetoverd tot het Maas KleiServies. Micky Schepers, ESG Sustainability Strategy Manager bij ASML: “De keramiek uit Maas-klei gaat terug naar de kern. Het laat zien hoe grondstoffen anders benut kunnen worden. Het was erg leuk om tijdens deze tour nieuwe innovaties te ontdekken, waar klimaat en natuur deel uitmaken van het proces. Dit soort netwerkevenementen zijn waardevol om kennis uit te wisselen en samenwerkingen tussen bedrijven, overheden en designers te stimuleren.”
Klankbordgroep lid en student Computerscience aan de TU/e Marnik den Oud was ook onder de indruk van het Meanderende Maas-project. “Ik wist niet dat er zoveel mogelijk was met zoveel verschillende soorten klei. Het is een mooi initiatief om de klei ook te gebruiken om kinderen op basisscholen kennis te laten maken met wat de natuur te bieden heeft.“
“Het hoeft niet ingewikkeld te zijn”
Bij OmLab zagen we hoe ze biologisch afbreekbare taluuttegels maken van afval uit de rioolwaterzuivering. Ook zijn we bij ‘de fabriek’ geweest waar kunstenaars experimenteerden met vervuilde planten en grond. Stephanie Holst-Bernal, lid van de klankbordgroep en werkzaam bij Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) geeft aan te hebben geleerd van de tour hoe belangrijk verbeelding is om een boodschap over te brengen. “Als we weer meer verbinding maken met de natuur kunnen we veel meer klimaatproblemen oplossen. De kunstenaars op de DDW geven inspiratie hoe – wees je bewust en maak bewust gebruik van lokale grondstoffen en leer van het verleden. Het hoeft niet altijd ingewikkeld en technisch te zijn. Verder is het belangrijk om met een systeemblik en langetermijnvisie naar oplossingen voor de toekomst te kijken.”
Waardevolle inzichten en verbindingen
De dag werd afgesloten met een borrel bij Blok 63S, waar foto’s van de tour werden gedeeld. De natuur bleek voor velen een belangrijke inspiratiebron. Er werden waardevolle ideeën en contacten uitgewisseld. Zo kijken we naar kansen voor samenwerkingen rondom hergebruik van materialen en biobased bouw. Ook onderzoeken we hoe we financiering voor duurzame projecten kunnen versterken.