Skip to main content

“Blijf niet wachten, maar pak samen de handschoen op en ga doen!”

Foto door Bram Saeys

In gesprek met Geri Wijnen, projectmanager Duurzame Economie bij VNO-NCW Co-creatie. De organisatie heeft als missie om samenwerkingen en versnellingen te stimuleren op het gebied van de energietransitie, het veranderende klimaat, en een duurzame en circulaire economie. Geri werkt als aanjager op bedrijventerreinen in Eindhoven en in de Peel. Ook is ze actief voor Innovatiehuis De Peel, die door innovatie op samenwerken en samenwerken op innovatie de economische slagkracht van onze Peelregio versterkt. Beide partijen zijn betrokken bij de Klimaatmissie en zetten zich in voor verduurzaming van bedrijventerreinen. Een mooie missie die naadloos aansluit bij de Klimaatmissie, waar we inzetten op het stimuleren van samenwerkingen die onze steden versneld fossielvrij, circulair en klimaatbestendig maken.

Hoe heeft de Klimaatmissie bijgedragen aan jouw werk?

“Tijdens een van de bijeenkomsten vanuit de Klimaatmissie heb ik me binnen het thema Bestendige Bedrijvigheid aangemeld als trekker van een aantal missietrajecten, zoals ‘Opschaling duurzame bedrijventerreinen’ wat ook raakt aan de opgaven  ‘Duurzame en circulaire bedrijfsvoering’, ‘Energie en smart grids’ en ‘Gezonde groene werkomgeving’. De andere partijen die zich ook hadden aangemeld voor deze missietrajecten, waaronder Innovatiehuis de Peel en InduSym, heb ik bij elkaar geroepen. Samen zijn we gaan kijken hoe we elkaar konden helpen om zaken te versnellen en op te schalen.”

Kun je een voorbeeld noemen op het gebied van circulariteit en opschaling?

“Ja, zeker! Zo zijn we met Innovatiehuis de Peel en InduSym een project aan het opzetten rond circulaire economie op bedrijventerreinen in de Peelregio. Te beginnen met het in beeld te brengen van de reststromen op een aantal bedrijventerreinen in een dashboard. Daardoor krijgen we zicht op materialen die we ook dichter bij huis kunnen hergebruiken. Of kansen om materialen hoogwaardiger te verwerken. Een ondernemer heeft niet altijd de tijd om uit te zoeken hoe hij beter met zijn restafval om kan gaan. Door deze samenwerking helpen we ondernemers verder in duurzamer ondernemen! We delen kennis, ontzorgen en kunnen opschalen in projecten. InduSym is bijvoorbeeld al actief met het ophalen van reststromen zoals e-waste, plastic en pallets in Helmond, Laarbeek en Eindhoven, waar aantoonbaar CO2 bespaard wordt. Door het uitbouwen van dit initiatief kan nog meer winst behaald worden. Bedrijven die reststromen verwerken, vinden het ook prettig als zij grotere volumes aangeboden krijgen. Door zaken anders te organiseren kunnen we samen dus echt dingen verbeteren! We gaan meer ondernemers betrekken bij dit traject, ook in de rest van de regio. Door grotere volumes te verwerken en logistiek en data beter te organiseren, kunnen we meer waarde halen uit circulaire stromen en het bedrijfsleven helpen verduurzamen.”

Welke stappen worden er gezet op het gebied van klimaatadaptatie?

“Een ander mooi voorbeeld is de transitie naar werklandschappen van de toekomst. Want wat is de waarde van groen? We weten allemaal dat een groene werkomgeving bijdraagt aan productiviteit, gezondheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie.  Bij aanleg en onderhoud van groen wordt alleen vaak vooral naar de kostenkant gekeken. Maar het levert maatschappelijk juist meer op en voorkomt toekomstige kosten. Denk ook aan het organiseren van een goede waterberging. Zeker nu, met het veranderende klimaat en de steeds hevigere regenval, ontstaat er vaker wateroverlast. Het goed inregelen van de waterberging kun je koppelen aan het vergroenen van de terreinen. ‘Werk met werk maken’, noemen we dat. Ondernemers kijken vaak naar de gemeente als het gaat om maatregelen in de openbare ruimte op een bedrijventerrein, en de gemeente kijkt naar de ondernemers. Beide hebben een beperkt budget. Hoe doorbreek je dit? Over deze opgave organiseerden we op 25 september 2024 een bijeenkomst op de Brainport Human Campus met mooie gesprekken over hoe partijen hierin samen kunnen optrekken.

Tot slot, wat zou je willen meegeven aan partijen die verbonden zijn aan de Klimaatmissie?

“Het belangrijkste is om gewoon te beginnen. Wacht niet af. Wees zelf gemotiveerd. Pak samen de handschoen op. Vanuit daar ontstaan de ideeën om samen te doen. Er is namelijk genoeg te doen om onze steden en regio klimaatneutraal te maken. Als iedereen z’n steentje bijdraagt, kunnen we samen echt het verschil maken!”

Spreekt het verhaal van Geri je aan? Wil je aansluiten bij de initiatieven waar zij mee bezig is? Je kunt haar mailen via g.wijnen@samenmeerrealiseren.nl. Meer informatie over VNO-NCW Co-creatie vind je op https://samenmeerrealiseren.nl, meer informatie over Innovatiehuis de Peel vind je op www.innovatiehuisdepeel.nl.

Geri Wijnen